If you missed the event, you can watch replays of sessions on our event platform at discounted fee until the 30th of September, 2021.
Register now

Programme

The event starts

Ulaanbaatar 11:00 | Europe 05:00 | West America 20:00

How to attend the session


Welcome and Introduction

20 mins Ulaanbaatar 11:40 | Europe 05:40 | West America 20:40


Opening address

Johan Wesseloo, Associate Professor, Australian Centre for Geomechanics
Mr Neil Sanderson, Charge d’Affaires, Australian Embassy in Ulaanbaatar
Amarjargal Khenchbish, Country Director, Rio Tinto

15 mins Ulaanbaatar 12:00 | Europe 06:00 | West America 21:00


Keynote talk: Improving the legislative framework
for mine closure in Mongolia

Elbegzaya Batsukh and Misheelt Ganbold, Ministry of Mining & Heavy Industry of Mongolia

30 mins Ulaanbaatar 12:15 | Europe 06:15 | West America 21:15


Keynote talk: Mine Closure biogeotechnology:
engineering a biological system

Prof. Andy Fourie, the University of Western Australia
Prof. Mark Tibbett, University of Reading

30 mins Ulaanbaatar 12:45 | Europe 06:45 | West America 21:45


Who decides?© plenary closing session

60 mins Ulaanbaatar 13:15 | Europe 07:15 | West America 22:15


Panel discussion: Impact of Climate Change on Closure

Surakhbayar Galsan, Black Rock Partners
Sean Capstick, Golder
Ben Chalmers, Mining Association Canada
Peter Harvey, Rio Tinto

60 mins Ulaanbaatar 14:15 | Europe 08:15 | West America 23:15


Break time/Networking (30 mins)

How to network on the event platform


Mine Closure Planning:

Policy Development and Best Practice

Thekla Abel, M. Dagva, D. Ulziibayar, S. Enkhbold, T. Bilgee and N. Batbayar
Federal Institute for Geosciences and Natural Resources, Germany, QMC LLC., Mongolia, Environmental Professional Association of Mongolia, Mongolia, Mineral Resources and Petroleum Authority of Mongolia, Mongolia, General Agency of Specialized Inspection, Mongolia

20 mins Ulaanbaatar 15:50 | Europe 09:50 | West America 00:50

Development of mine closure framework and national conferences in Mongolia

Dawn Brock
International Council on Mining and Metals, UK

20 mins Ulaanbaatar 16:10 | Europe 10:10 | West America 01:10

Reducing company risks and liabilities by integrating closure into business decision making processes

Harmony Musiyarira, I. Chirchir and M. Bliss
Namibia University of Science and Technology, Namibia, Ministry of Mines and Energy, Namibia and Intergovernmental Forum on Mining, Minerals, Metals and Sustainable Development, Canada

20 mins Ulaanbaatar 16:30 | Europe 10:30 | West America 01:30

The development of a mine closure framework: A case study for Namibia

Regulatory issues and global standards on

Mine closure and transfer of care

Jeremy Collyard and T. Patterson
SLR International Corporation, USA

20 mins Ulaanbaatar 15:50 | Europe 09:50 | West America 00:50

The Future of Good Samaritan Legislation Related to the Legacy of Mining in the United States and the Challenges it poses for our Social License to Operate

Joerg Frauenstein
German Environment Agency

20 mins Ulaanbaatar 16:10 | Europe 10:10 | West America 01:10

Sustainable re-cultivation of coal mines in Mongolia

Annika Bjelkevik and T.E. Bohlin
Tailings Consultants Scandinavia AB (TCS), Sweden

20 mins Ulaanbaatar 16:30 | Europe 10:30 | West America 01:30

Mine Closure – Do we miss the opportunities?


Break time/Networking (30 mins)


Mine Closure Planning;

Risks and Liabilities

Mara Maswehune, S.K. Pujiastuti and G. Pardede
PT Amman Mineral Nusa Tenggara, Indonesia

20 mins Ulaanbaatar 17:25 | Europe 11:25 | West America 02:25

Practice of 2:1 Waste Rock Dump Reclamation Slope at Batu Hijau – 20 Years Journey Creating a Legacy of Best

Sanjive Narendranathan, J. Faithful, N. Patel and J. Stipcevich
GHD Australia and ENGIE (Hazelwood Power), Australia

20 mins Ulaanbaatar 17:45 | Europe 11:45 | West America 02:45

A case study – from operation to closure, transient slope supplementation measures for the northern batters of the Hazelwood mine, using the MGRI approach.

Ismail Ouchebri, A. Goksu and F. Junqueira
Golder Associates Inc, Canada

20 mins Ulaanbaatar 18:05 | Europe 12:05 | West America 03:05

Closure and rehabilitation detailed design for a tailings storage facility: case study for a gold mine in Quebec, Canada

Beneficial land use of mine sites and

ecosystem restoration

Hernandi Octaviano, TR. Wijaya, J. Sudrajat, B. Hutahaean and R. Adnis
Ministry of Energy and Mineral Resources, Indonesia

20 mins Ulaanbaatar 17:25 | Europe 11:25 | West America 02:25

Integration, synergy and harmony of mining activity with tourism sector

Tapiwa Chimbganda and JL. Broadhurst
University of Cape Town, South Africa

20 mins Ulaanbaatar 17:45 | Europe 11:45 | West America 02:45

Investigating the potential use of fibre-rich plants to create multi-value chains for post-mining industrial development

Confidence Muzerengi, L.T. Mangwaya and K. Madi
University of Mpumalanga, South Africa and University of Venda, South Africa

20 mins Ulaanbaatar 18:05 | Europe 12:05 | West America 03:05

Secondary resources at abandoned mine tailings in the Giyani Greenstone Belt, Limpopo Province of South Africa


Principal sponsor (10 mins)


Day close

Ulaanbaatar 18:35 | Europe 12:35 | West America 03:35

Day opening

Principal sponsor

10 mins Ulaanbaatar 11:40 | Europe 05:40 | West America 20:40


Keynote talk: Preparation of an iso standard for
mine closure and reclamation planning

Dr. Prof. Dirk van Zyl, University of British Columbia

30 mins Ulaanbaatar 11:50 | Europe 05:50 | West America 20:50


Keynote talk: Closure at Rio Tinto

Peter Harvey, Global Head of Closure, Rio Tinto

30 mins Ulaanbaatar 12:20 | Europe 06:20 | West America 21:20


Panel discussion: Closure Liability Calculation

Dagva Myagmarsuren, QMC LLC
Luke Danielson, Sustainable Development Strategy Group
Carl Grant, Anglo American
Michael Cramer, Accent Environmental

60 mins Ulaanbaatar 13:00 | Europe 07:00 | West America 22:00


Break time/Networking (30 mins)


Mine Closure Planning:
Impact and Legacy Management*

Ashley Tones, L. Howe and J. du Plooy
Eco Logical Australia (ELA), Australia

20 mins Ulaanbaatar 14:35 | Europe 08:35 | West America 23:35

Knowledge makes the work go round: Knowledge management in mine closure planning

Glen Corder, A. Littleboy and G. Boggs
Univesity of Queensland and Cooperative Research Centre for Transformations in Mining Economies (CRC TiME), Australia

20 mins Ulaanbaatar 14:55 | Europe 08:55 | West America 23:55

Operational Solutions for Transformational Change

Justin Dixon, P.J.H de Graaf, G. Beale, T. G. Carter and P.F. Stacey
Fortescue Metals Group Ltd, Anglo American, De Beers Group of Companies, Australia, Piteau Associates, UK, Golder Associates Ltd., Canada and Stacey Mining Geotechnical Ltd. Canada

20 mins Ulaanbaatar 15:15 | Europe 09:15 | West America 00:15

Geotechnical guidelines for open pit closure – a new publication by the Large Open Pit (LOP) project


Break time/Networking (30 mins)


Mine Closure Reclamation and Monitoring

Thomas Baumgartl, J chan, F. Bucka and E. Pihlap
Federation University, Australia, University of Queensland, Australia, Technical University of Munich, Germany and Agricultural Research Centre, Estonia

20 mins Ulaanbaatar 16:10 | Europe 10:10 | West America 01:10

Soil organic carbon in rehabilitated coal mine soils as an indicator for soil health

Jamie Robinson, I. Andrews, J. Dodd, L. Josselyn, J. Gusek and E. Clarke
SLR Consulting Limited, UK, Linkan Engineering, US and St Gobain Limited, UK

20 mins Ulaanbaatar 16:30 | Europe 10:30 | West America 01:30

Treatment of High Sulfate, Low Metal Leachate Using an Engineered Passive System

Stephanus Johannes van Wyk
Agreenco Environmental Projects, South Africa

20 mins Ulaanbaatar 16:50 | Europe 10:50 | West America 01:50

Cover characteristics of a large gold tailings storage facility in South Africa: A Case Study

Fiona Haslam-McKenzie
University of Western Australia

20 mins Ulaanbaatar 17:10 | Europe 11:10 | West America 02:10

Preparing for Mine Re-Purposing: Challenges and Opportunities


Cocktail event

A greeting from your hosts.
Please prepare a glass for the special cocktail toast and “Don’t fall down on the steppe”

Ulaanbaatar 17:30 | Europe 11:30 | West America 02:30

*Due to a medical condition, Adam Ashby is unable to attend Mine Closure 2021, we have changed our schedule by 20 minutes.

Day opening

Principal sponsor

10 mins Ulaanbaatar 12:40 | Europe 06:40 | West America 21:40


Mine Closure Planning: Landform design, Risks and Liabilities

Adrienne Joaquim, A. Hartzenberg, O. Gibbons and T. Coleman
SRK Consulting, Canada

20 mins Ulaanbaatar 12:55 | Europe 06:55 | West America 21:55

The Whole Truth and Nothing but the Truth? A Case Study Comparing Analytical and Empirical Assessments Against Site Observations

Made Mahayasa, M. Simanjuntak and M. Johson
Freeport-McMoRan Copper & Gold, USA and PT Freeport Indonesia, Indonesia

20 mins Ulaanbaatar 13:15 | Europe 07:15 | West America 22:15

Wanagon Overburden Stability; Grasberg Surface Mine Closure

Ed Saunders and A. LeRiche
SRK Consulting (Canada) Inc, Canada

20 mins Ulaanbaatar 13:35 | Europe 07:35 | West America 22:35

Weak rock open pit slope stability considerations to inform the positioning of permanent mine infrastructure: northern Canada mine case study

Thierry Delaunay, Hadadou, R, Baroudi, H, Josien JP, Piguet JP
GEODERIS, France, GEODERIS, France, INERIS, France, Rovconsult, GD of Luxembourg, Lorraine University – Georessources LAB, France

20 mins Ulaanbaatar 13:55 | Europe 07:55 | West America 22:55

Risk management considerate kinetic of the subsidence on top of closed room and pillar mines

Jacques Morel, M. Foumelis, D. Raucoules and S. Lemal
BRGM (French Geological Survey), France

20 mins Ulaanbaatar 14:15 | Europe 08:15 | West America 23:15

Risk management considerate kinetic of the subsidence on top of closed room and pillar mines


Break time/Networking (30 mins)


Mine closure monitoring & treatments of sites

Tedi Yunanto, F Amanah, T.H. Gultom and S. Asdini
Ministry of Energy and Mineral Resources, Indonesia and EHS Department, Harita Group, Indonesia

20 mins Ulaanbaatar 15:10 | Europe 09:10 | West America 00:10

The evaluation of flora and fauna in coal mine reclamation land (case study: PT Dharma Puspita Mining, East Kalimantan, Indonesia)

Eddy Nurtjahya
Universitas Bangka Belitung, Indonesia

20 mins Ulaanbaatar 15:30 | Europe 09:30 | West America 00:30

Selection criteria for plant species grown on tin-mined soil in Bangka Island, Indonesia

Altantsetseg Balt, B. Erdenetsetseg, B. Odsuren, U. Sainbileg, A. Enkhtuya, J. Hamilton and B. Bazartseren
Oyu Tolgoi LLC, Mongolia and National University of Mongolia, Mongolia

20 mins Ulaanbaatar 15:50 | Europe 09:50 | West America 00:50

Land rehabilitation using native species in an arid Gobi Desert Environment

Myagmarjav Lkhagvasuren and D. Batsuuri
Oyu Tolgoi LLC, Mongolia

20 mins Ulaanbaatar 16:10 | Europe 10:10 | West America 01:10

Species composition of small mammal and abundance in natural and rehabilitated saxaul forest at the Gunii khooloi, Khanbogd soum


Keynote talk: The Global Industry Standard on Tailings Management

Aidan Davy, COO of ICMM

30 mins Ulaanbaatar 16:30 | Europe 10:30 | West America 01:30


Keynote talk: Postulations on Mine Closure 2050

Mark J Dillon and John Milsom, ATC Williams Pty Ltd

30 mins Ulaanbaatar 17:00 | Europe 11:00 | West America 02:00


Closing address:

Mr Philip Malone, Her Majesty’s Ambassador of the United Kingdom

Ulaanbaatar 17:30 | Europe 11:30 | West America 02:30


Day Close

Ulaanbaatar 17:40 | Europe 11:40 | West America 02:40